joi, 4 martie 2010

Ars longa,vita brevis


Pustiu...dezolant si gol.Asa e sufletul ei zi de zi.Noaptea viseaza amarnic,cu gandul departe,la perioada adolescentei,iubirii si a tineretii.Frumusetea s-a irosit,dar au ramas amintirile care inca ii mai insenineaza viata.
Intr-un dulap vechi,a gasit o pictura veche,a ceea ce era mai demult.Parul negru acum e nins si nu mai straluceste ca alta data,buzele s-au subtiat si nu mai sunt la fel de rosii,obrajii i-au cazut mascandu-i trasaturile.Doar ochii au ramas la fel de negri,de tineri,joviali si puternici.Nu au imbratranit,ci pe zi ce trece sunt tot mai frumosi.
Pictura pe care o tinea in mana,daruita ei,in urma cu 50 de ani, de un tanar artist,azi era putin stearsa dar exprima tinerete mai mult decat ar fi putut ea sa-si imagineze.Se privea in panza aceea ingalbenita si contempla imaginea persoanei care zambea timid si strapungea cu privirea.
Gandul ei fugea departe,in timp si simtea forta cuvintelor "Ars longa,vita brevis!" ale tanarului.Trecerea anilor si-au pus amprenta peste fiecare coltisor din trup si din chip,dar parca pictura a ramas neatinsa.Ar vrea sa faca schimb cu tanara doamna din desen si sa ramana frumoasa pe veci.


Vezi mai multe din Jazz pe 220.ro

11 comentarii:

robert spunea...

Seamana cu tine ... inseamna ca este bunica ta. Gresesc?

Diana Slavu spunea...

nu e bunica mea,sunt eu in poza,dar nu sunt eu in descriere:))

Vlad Ardelean spunea...

Trebuia sa ne anihilam reciproc vineri... ceva nu-i in regula!

lumina cerului spunea...

da, tineretea fara batranete, ceea ce visam cu totii. un personaj foarte bine creat, care reprezinta exact aceasta dorinta. ai un talent pe care il pui in practica foarte bine: acela de a capta asemenea idei in putine fraze. ar parea simplu, si multi ar spune ca pot sa o faca multi, dar nu este adevarat. majoritatea ar cauta farte mult cuvintele pentru a pune aceasta idee intr-o lumina atat de cuprinzatoare, iar la ei s-ar simti chestia asta, dar la tine totul pare natural. cred ca multumesc pentru asta in numele multora. iar desenul, vorbeste pentru sine.

Vlad Ardelean spunea...

ah, ca sa comentez comentariul lui kriszti, mie mi se pare destul de tziganesc stilul tau.

prea multe cuvinte mari in prea putzin loc. poate doar o descriere detaliata a unui inel de diamant de aur de etiopia ar putea fi mai plina de laitmotive.

si problema motivelor e ca nu se potrivesc cu ideea de baza. Si kiar ideea de baza o vad fwarte confuza.

Adica kiar daca batrana a imbatranit, si okii 'i-s tot mai frumoshi (semn de intzelepciune si copilarie), ea ar vrea sa se intoarca in tineretze, sa dea intzelepciunea inapoi pe un fund fain, si alte detalii. Intr-un fel ai zice ca pana la urma nu conteaza ce ai in cap.

Ok, sa zicem, sunt de acord cu tine :)

Dar pentru a sugera ideea asta ai adus o tona de detalii inutile, cum ar fi: ce cauta acolo artistul, poza, okii, batranetzea, tineretzea, stralucirea, pustietatea, amarnicia, iubirea, degradarea, o zicala romana pe care nici macar nu o sa o googleuiesc pt ca ma cam prind ce zice, transmutatzia.

Prea multe, muhuhult prea multe.

Parerea mea umila... bineintzeles, expertzii sunt de partea mea, dar asta e doar prin coincidentza.

Pe de alta parte, critica pozitiva e ca shtii sa scrii destul de bine, si stii ceva latina ( latina "corecta" ma refer).

Ce mai shtii sa faci destul de ok e sa dai directie textului. Kiar daca nu se intampla nimic, ai facut sa para ca se intampla, si asta mi-a placut.

Poza e intr-adevar arta. Cam orice articol atasat pozei, oricat de bun ar fi fost e pur si simplu o insulta.
Puteam linishtit sa petrec timpul respectiv doar uitandu-ma la poza. Nici macar n-aveam nevoie sa o interpretez, aici nu suntem la matematica unde daca le desfaci si le pui la loc, e acelashi lucru, nununu, poza trebuie lasata neinterpretata.

Asa ca, la final, notele:
-pentru poza :10
-pentru text 7.80;

Sper sa iti foloseasca critica mea.

Diana Slavu spunea...

cristi multumesc mult pt parerea personala.cred ca mai am inca mult de lucru la unele aspecte.oricum apreciez...

Diana Slavu spunea...

vlad...nu inteleg primul comentariu cu anihilatul iar cat priveste al doilea,apreciez si criticile si laudele.Nu am folosit detaliile in scop estetic,am scris totul spontan,exact ce am simtit in momentul respectiv.Poate ca pentru unii nu au sens,pentru mine au...
Artistul e o iubire veche,restul se subinteleg din text daca citesti mai atent.

lumina cerului spunea...

Pai nu criticam trairile personale, ci textul. Imi imaginez ca si tu ca oricine altcineva traiesti o perioada care nu e exact cum ai vrea si iti doresti ceva ce ai avut mai demult. Clasica treaba. That's only yours, si nu ai putea oricum sa exrimi in cuvinte.

Consider ca ai alterat trairea respectiva prin scris, astfel de lucruri fiind practic imposibil de transmis.

Astea fiind zise, si traind cu vcine shtie ce arsuri pe suflet traiesti tu,, eu tot mi-as dori sa fii happy, pt ca semeni cu una dintre iubirile vietzii mele, da si daca n-ai semana, tot mi-ash dori sa fii happy, pt ca te imbraci in negru, dar si daca nu te-ai imbraca in negru probabil ca tot ash gasi un motiv pt care mi-as dori sa fii mai happy.

Diana Slavu spunea...

Nu ma imbrac in negru de obicei,ma bucur ca seaman cu una dintre iubirile tale si ma bucur ca iti doresti sa fiu happy.Chiar sunt happy

Anonim spunea...

mie imi place.Diana. Nu caut dupa intelesuri logice,sau alte bazdaganii, k alti preacinstiti pierzatori de timp. Avand in vedere k este oarecum o lucrare fictionala si empirica, nu se poate cere coeziune si idei de baza. Se ia asa cum e. E destinata lui "simt", mai mult decat lui "ia sa calculez dracu' ce vrea sa zica" ! :) Universul nu e logic,desi pare. Noi nu suntem logici,decat rareori.
Mi,a placut. Nu prin "idea de baza", ci prin..umanitatea ce razbate dn personaj :)

Diana Slavu spunea...

multumes twisted,apreciez ceea ce ai scris,sunt de aceeasi parere.
"umanitatea ce razbate dn personaj :)" mi-a placut