duminică, 3 ianuarie 2010

De ce scriem?


De ce scriem?De ce compunem?De unde au luat nastere atatea creatii?Care e motivarea noastra?

Creatia se naste din iubire,din ura sau din ambitie.Opera te reprezinta,e o oglinda a interiorului,la fel cum ochii sunt poarta catre sufletul tau.
Scriem din iubire pentru ca vrem sa impartasim emotiile,trairile,bucuriile si altora.Iubirea se revarsa si e infinita.Cand iubim avem inspiratie,suntem creativi si putem atinge necunoscutul si sa vedem lumea altfel.Creatia se naste de la sine;fara efort,fara durere,fara ambitie.
Cand scriem din ura sau din durere,e altceva.Nu vrem sa ne impartasim durerea,suferinta ci vrem sa avem un refugiu.Sa evadam din normal,sa evitam banalul,sa pasim intr-o alta lume.Te eliberezi creand.Fugi de lume prin picioarele personajelor.Iti alegi singur un final povestii.Poate fi unul diferit de sfarsitul episoadelor din viata ta.Cuvintele iau nastere din durere,literele din lacrimi,personajele din ura.
Cel mai rau e sa scriem din ambitie.Ambitia e doar mobilul care ne motiveaza.Scopul poate fi:faima,averea,prestigiul..etc...
Opera scrisa din ambitie nu e creatie,nu are viata pentru ca nu are la baza sentimente.E seaca.Ca sa creezi trebuie sa te sacrifici,sa dai ce ai mai bun din tine.
Marii scriitori au scris,au suferit si multi au murit inainte de a li se recunoaste valoarea.Nu au primit nici un ban pentru munca lor.
Sa muncesti pentru sufletul tau,nu presupune o rasplata materiala.

4 comentarii:

Anonim spunea...

intotdeauna iti citesc cu placere postarile,Diana . Frumos spus..asa e , nu presupune o rasplata materiala :)

George spunea...

Foarte frumos articolul. Intr-adevar cea mai usoara modalitate de a-ti exprima sentimentele, trairile este prin cuvinte vorbite sau scrise. Intotdeauna imaginea creata in urma intelegerii semnificatiei cuvintelor spuse sau citite poate sa difere de la un individ la altul. Asadar pentru a putea sa ne dezvaluim un sentiment pe care il traim la un moment dat probabil ca este necesar sa scriem multe cuvinte, si poate tot nu-l putem exprima asa cum simtim.
Cred ca o combinatie de cuvinte si fotografii s-ar apropia mult mai bine de trairile noastre. Iar cand o fotografie poate exprima cu adevarat un sentiment aceasta va costa. Pretul, in schimb, poate spune daca o faci intr-adevar pentru bani sau pentru suflet.

Anonim spunea...

Opera unui scriitor nu e neapărat oglinda interioară a lui! Fiecare mare scriitor creează în acelaşi timp şi personaje negative şi personaje pozitive, şi drame tulburătoare şi comedii picante, şi iubiri romantice şi despărţiri brutale! Cum poţi judeca interiorul unui artist după opera lui? E foarte greu să tragi cu ochiul în oglinda interioară a scriitorului...


Pentru mine însă întrebarea grea nu e de ce scriem... DE CE NU SCRIEM ? Asta e întrebarea cea mai dificilă! Sunt minunaţi cei care pot scrie pentru dragoste, ură, faimă sau avere... Pentru simplul motiv că ei totuşi SCRIU ceva...

lumina cerului spunea...

este foarte adevarat ceea ce spui in mare parte aici, insa scrierea bazata doar pe sentimente, si mai ales doar pe iubire, nu va fi niciodata una apreciata. bine, doar de cei sau cele carora le e dor de o scrisoare de dragoste. o scriere trebuie intr-adevar sa porneasca de la o traire launtrica, dar formularea ei trebuie analizata riguros, pentru ca, daca ai scrie de exemplu o nuvela, ceea ce ti-ar lua mai mult decat o zi sigur, ai avea in diferite momente ale vietii diferite trairi, diferite stari care te-ar influenta in stilul tau. asta poate duce la erori logice, in contextul unei opere mai lungi de 4-5 pagini. in plus, inca nu am auzit cuvinte care sa poata sa exprime exact ceea ce eu vreau sa exprime, asa ca daca este sa facem sacrificii in numele sentimentelor, ar trebui sa le facem pe calea faptelor, caci cea a cuvintelor este nesatisfacatoare, din punctul meu de vedere. in orice caz, noi incercam si in cazul unora este de apreciat, bine-nteles si in cazul tau.